1 Şubat 2009 Pazar

Çorum Gaz, söz verdi ama gaz vermedi

Çorum Gaz, birkaç yıl önce Şefaatli’ye yazılı olarak doğalgaz sözü verdiği halde, Belediye’den habersiz, bu taahhüdünü EPDK’dan geri çekti. Çorum Gaz’ın taahhüdüne güvenerek ilçe halkına doğalgaz sözü veren Belediye Başkanı Fahrettin İbiş, firma yetkililerinden “Şefaatli’ye 4-5 yıl daha doğalgaz veremeyiz” açıklamasını duyunca, şaşkına döndü. Yozgat Valisi Amir Çiçek’in tarafları bir toplantıda bir araya getirmesi de sonucu değiştirmeyince, Başkan İbiş, Çorum Gaz’a “Gelin bu yalanınızı kendiniz temizleyin” diyerek tepki göterdi. Başkan İbiş, şimdi, Çorum Gaz’a güvenerek ilçe halkına verdiği sözün altından nasıl kalkacağını düşünüyor…

Başkan İbiş’in doğalgaz mücadelesi

Yozgat’ın Şefaatli ilçesi Belediye Başkanı Fahrettin İbiş, yılan hikâyesine dönen doğalgaz mücadelesini Sürmeli gazetesine anlattı.

Koç-Mar Alışveriş Merkezi’nin açılışına katılmak üzere Yozgat’a gelen İbiş, Sürmeli gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Sitembölükbaşı’yı makamında ziyaret ederek, doğalgaz mücadelesi hakkında bilgi verdi.

Fahrettin İbiş’in anlattığına göre, Şefaatli’nin doğalgaz macerası ve geldiği aşama şöyle:

Çorum Gaz, söz verdi, gaz vermedi

Şefaatli Belediyesi, ilçeye doğalgaz getirilmesi için 3 yıl önce Çorum Gaz ile görüşmeler yaptı. Çorum Gaz da, Yozgat, Yerköy ve Sorgun’da olduğu gibi, Şefaatli’ye de aynı statü ve şartlarda doğalgaz vereceklerini yazılı olarak taahhüt etti. Firma yetkilileri, 2008 yılında çalışmalara başlayacaklarını da sözlü olarak ifade etti.

Çorum Gaz’ın hem yazılı, hem de sözlü taahhüdü üzerine Başkan İbiş, ilçeye doğalgaz gelmesi ümidiyle, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) müracaatta bulundu. Ancak Başkan İbiş, EPDK’ya yaptığı müracaat sonucunda, Çorum Gaz’ın kendilerine haber vermeden, zarar edeceği gerekçesi ile, bu taahhüdünü EPDK’dan geri çektiğini öğrendi.

Valilik’te gergin toplantı

Kendilerinin bilgisi dışında meydana gelen bu gelişme karşısında şaşkına dönen İbiş, tepkisini dile getirdikten sonra, durumu Yozgat Valiliği’ne bildirdi. İbiş, Vali Amir Çiçek’ten, firma yetkililerini toplantıya çağırması için talepte bulundu. Konuyu yakından takib eden ve bu talebi uygun bulan Vali Çiçek, 15 gün içinde tarafları bir araya getirdi. Başkan İbiş, Vali Çiçek’in ve Kaymakam Erdoğan Kanyılmaz’ın da katıldığı toplantıda, daha önce başvurularının kabul edildiğine ve Şefaatli’ye doğalgaz verileceğine dair taahhüt belgesini göstererek, verilen sözü hatırlattı.

Çorum Gaz: Getirirsek zarar ederiz

Firma yetkilileri ise, abone sayısının çok az olacağını belirterek, Sarıkaya gibi Şefaatli’ye de doğalgaz getiremeyeceklerini açıkça ifade ettiler. Bu açıklama üzerine Başkan İbiş, kendisine verilen taahhüde güvenerek, Şefaatli’ye doğalgaz bağlanacağını açıkladığını belirtip, Çorum Gaz’ın verdiği sözde durmamasına bir kere daha tepki gösterdi.

Gelin yalanınızı kendiniz temizleyin!

Vali Çiçek’in sorusu üzerine de firma yetkilileri, Şefaatli’ye 4-5 yıl daha doğalgaz getiremeyeceklerini söylediler. Çorum Gaz’ın verdiği taahhüde güvenerek Şefaatli halkına doğalgaz sözü verdiğinin altını çizen İbiş, Vali Çiçek’in huzurunda yetkililere “Gelin, söylediğiniz yalanı kendiniz temizleyin!” çağrısında bulundu. Firma yetkilileri de, “Sizin Şefaatli’ye doğalgaz getirmek için ne kadar çaba harcadığınızı biliyoruz. Ancak, biz özel sektör olarak henüz Yerköy’de, Sorgun’da, hatta Yozgat’ta bile umduğumuzu bulamadık, zarar ettik. Şefaatli’ye gelelim, neden ilçeye doğalgaz getiremeyeceğimizi radyodan halka biz anlatalım” teklifinde bulundu.

Ben şimdi halka ne diyeceğim?

Birkaç yıldan bu yana doğalgaz hayali kuran ilçe halkı ise, bu hayalinin gerçekleşmesi için en az 4-5 yıl daha beklemek zorunda kalacak. Başkan Fahrettin İbiş ise, Çorum Gaz’ın verdiği sözden dönmesi yüzünden, halka verdiği doğalgaz sözünü yerine getirememiş olmanın sıkıntısını yaşıyor.

Hiç yorum yok: