22 Şubat 2009 Pazar

Yozgat’ta 13 partinin adı var, adayı yok

Yozgat’ta temsil edilen 19 siyasî parti bulunuyor. Ancak, bu 19 partiden 13’ü, Yozgat’ta belediye başkanlığı için aday çıkaramadı. Bu partiler arasında, Anavatan Partisi ile Büyük Birlik Partisi de yer alıyor. Muhalefetin AK Parti’ye karşı ortak aday çıkarma teşebbüsü ise gerçekleşmedi. MHP’nin Yozgat’ta oy oranını artıracağı ileri sürülüyor. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan, seçim mitingleri kapsamında 24 Şubat’ta Yozgat’a geliyor.

Anavatan’a ne oldu?

Siyasi partiler, 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak olan Mahallî İdareler Genel Seçimleri’ne dair aday listelerini il Seçim Kurullarına teslim etti. Yozgat’ta temsil edilen 19 siyasî partiden sadece 6’sı belediye başkan adayı çıkarabildi. Yozgat’ta aday çıkaramayan partiler arasında, Anavatan Partisi gibi vaktiyle iktidar olmuş bir partinin de yer alması dikkat çekiyor.

Yazıcıoğlu Yozgat’ta, BBP’nin adayı yok

Büyük Birlik Partisi de, Yozgat’ta aday çıkaramayan partiler arasında yer alıyor. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, 17 Şubat’ta Yozgat’ın Yerköy ilçesinde aday tanıtım toplantısına katılmış, Yerköy Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Arslan ve Meclis Üyelerini partililere tanıtmıştı.

Aday çıkarabilen partiler

Yozgat’ta 29 Mart seçimleri için, Adalet ve Kalkınma Partisi Yusuf Başer’i, Milliyetçi Hareket Partisi Mehmet Ali Çakır’ı, Saadet Partisi Ahmet Koçak’ı, Demokrat Parti Davut Can’ı, Bağımsız Türkiye Partisi Abdullah Güngör’ü, Cumhuriyet Halk Partisi ise Kadim Doğan’ı aday gösterdi. Bekir Korkmaz ise, Bağımsız olarak aday oldu.

Aday çıkaramayan partiler

Oy pusulasındaki sıralamaya göre, Yozgat’ta aday çıkaramayan partilerin isimleri şöyle:

Anavatan Partisi, Liberal Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Demokratik Toplum Partisi, İşçi Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Büyük Birlik Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi, Millet Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Emek Partisi, Halkın Yükselişi Partisi.

Ortak aday fiyaskosu

Demokrat Parti Yozgat İl Başkanı Kıyasi Başgül, aday belirleme çalışmalarının başladığı günlerde yaptığı açıklamada muhalefete, AK Parti’ye karşı ortak aday belirlemeye çağrısı yapmıştı. Başgül, “Ortak aday çıkarmazsak belediye başkanlığını yine AK Parti kazanacak” demiş, Yozgat’ta aday bulunamaması hâlinde “dışarıdan” bir aday bulunup Yozgat’a getirilmesi teklifinde bulunmuştu. ‘Ortak aday’ çıkarma çalışmalarında eski Yozgat Belediye Başkanlarından Mehmet Erdemir’in ismi öne çıkmış ancak bir netice alınamamıştı.

Çakır seçim turlarında

Bu arada, AK Parti’nin Yozgat’taki en büyük rakibi durumundaki MHP’nin Yozgat Belediye Başkan Adayı Mehmet Ali Çakır, seçim çalışmalarını hızlandırarak sürdürüyor. Halkla birebir görüşmeler yapan Çakır, Yozgat’ın mahallî gazetelerine de ziyaretlerde bulunuyor. Çakır’ın, ekonomik sıkıntılar içerisinde kıvranan ve çalışanların maaşlarını ödemekte zorlanan Yozgat Belediyesi’nin arsa satışları üzerinden muhalefet yaptığı belirtiliyor.

Erdoğan 24 Şubat’ta Yozgat’a geliyor

Diğer taraftan, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan, seçim mitingleri kapsamında 24 Şubat’ta Yozgat’a gelecek. Başbakan Erdoğan’ın Yozgat mitinginde sergileyeceği performansın, Yozgat’taki kararsız seçmenler açısından önemli olduğu ifade ediliyor. Başbakan Erdoğan’ın, ekonomik sıkıntılar içerisinde oldukça zor günler geçiren Yozgat’ta söyleyecekleri, Yozgat halkı tarafından da merak ediliyor.

Hiç yorum yok: