31 Temmuz 2009 Cuma

18 cadde ve sokağa şehitlerin isimleri verildi

Yozgat Belediye Meclisi’nin aldığı kararla, 5 cadde ve 13 sokağa, düzenlenen törenle Yozgatlı şehitlerin isimleri verildi.

Sorgun Belediyesi’ne ait Mehter Takımı’nın seslendirdiği marşlar eşliğinde düzenlenen törene, şehit aileleri ve yakınları, Yozgat Valisi Amir Çiçek, AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, İl Jandarma Komutan Vekili Binbaşı Süleyman Gürz, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, AK Parti Yozgat İl Başkanı Yusuf Başer, İl Emniyet Müdürü Ekrem Nalcı, daire müdürleri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Çiçek: Kararından dolayı Yozgat Belediyesi’ni kutluyorum

Şeyh Osman Mahallesi’nde düzenlenen törende bir konuşma yapan Yozgat Valisi Amir Çiçek, Yozgat’ta okullara, caddelere, sağlık kuruluşlarına şehitlerin isminin verilmeye devam edildiğini ifade etti.

Vali Çiçek, Yozgat halkının, vatanı, milleti ve bayrağı uğruna canını feda etmiş o insanları kalbinde taşıdığı gibi, sokağında, caddesinde, şehitliğinde, okulunda, hastanesinde, yolunda, her yerde taşımak istediğini belirtti. Çiçek, “Bu güzel vatan uğruna şehit olmuş vatan evlâtlarını unutmayarak, onların isimlerini, böylesine güzel bir karar alarak, şehrin cadde ve sokaklarına veren Belediye Başkanımızı ve Belediye Meclisi Üyelerimizi kutluyorum” dedi.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de, şehitlerin ölmediklerini hatırlattıktan sonra, şehitlerin anılmayıp, unutuldukları zaman öldüklerini söyledi. Başer, “Belediye Meclisi üyelerimiz bunun bilincinde olarak, çok değerli şehitlerimizin isimlerini kendi mahallelerindeki cadde ve sokaklara vermeyi kararlaştırdı” dedi.

Törende daha sonra Şeyh Osman Mahallesi Bağlar Sokak’a “Şehit Levent Şahin”, Hacı Eyüp Sokak’a da “Şehit Lokman Eker” isimlerinin yazılı olduğu levhalar takıldı.

Ardından, Yozgat Valisi Amir Çiçek, Belediye Başkanı Yusuf Başer, AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek ve İl Emniyet Müdürü Ekrem Nalcı, isimleri cadde ve sokaklara verilen şehitlerin yakınlarına plaket verdiler.

18 Cadde ve sokağın eski ve yeni isimleri şöyle:

Hızlı tren, havaalanı beklentisini rafa kaldırdı

Daha 2 yıl öncesine kadar Yozgat’ın kalkınması için gerekli temel ihtiyaçlar arasında sayılan havaalanı, hızlı tren projesinin hayata geçirilmeye başlanmasıyla birlikte tamamen rafa kalktı.

Yozgat’ta havaalanı ihtiyacının devam ettiği ancak öncelikli ihtiyaç olmaktan çıktığı ileri sürülüyor. Bugün itibariyle havaalanının yapılması ve uçak seferlerinin başlaması hâlinde bile, yolcu sayısının düşük kalacağı iddiası da, dile getirilen görüşler arasında. Bunun yanı sıra, Yozgat’ın sürekli geliştiği ve yakın bir gelecekte havaalanının bugün olduğundan çok daha büyük bir ihtiyaç hâline geleceğinin altı çizilerek, konunun gündemde tutulması ve şimdiden çalışmalar yapılması gerektiği de ifade ediliyor.

30 Temmuz 2009 Perşembe

Zaman gazetesi bu gün Yozgat’ta hazırlandı

Zaman gazetesinin 31 Temmuz tarihli nüshası, bu gün, Türkcell’in Yozgat Cumhuriyet Meydanı’nda kurduğu ve 3G teknolojisiyle donatılan çadırda hazırlandı.

Türkiye, cepte üçüncü nesile (3G) bu gün ‘merhaba’ dedi. 6 ulusal gazetenin genel yayın yönetmeni de bu vesileyle bir ilke imza attı ve yazı işleri toplantısı için memleketlerinin yolunu tuttu.

Zaman gazetesinin yayın toplantısı da Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın memleketi Yozgat’ta yapıldı.

Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Yardımcısı Mehmet Kamış, Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt, yazar Ahmet Turan Alkan, Spor Editörü Serkan Akcan, Görsel Yönetmen Fevzi Yazıcı, Reklam Grup Başkanı Hakan Dikmen, Bilgi İşlem Yöneticisi Yasin Gençoğlu, kendisi de Yozgatlı olan Parlamento Muhabiri Ömer Şahin ve Muhabir Günseli Özen Ocakoğlu, bu sabah 2 helikopterle Yozgat Şehir Stadyumu’na indiler.

Zaman ekibi daha sonra Turkcell’in toplantı için Cumhuriyet Meydanı’na kurduğu içi 3G teknolojisi ile donatılan çadıra geçti.

İstanbul ve Ankara’daki toplantılara Yozgat’tan bağlanan Zaman yazı işleri yönetimi, ertesi günkü gazete başlıklarını belirledi. Turkcell kurumsal müşteriler yönetiminden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener’in ev sahibi olarak katıldığı Yozgat programında önce Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ile bağlantı kuruldu.

Zaman Gazetesi’nin Yozgat’ta yaptığı ilk 3G teknolojili gündem toplantısı için önce İstanbul ile bağlantı kuruldu. Görüntülü konuşmada Genel Yayın Editörü Ali Akkuş, gündemi Dumanlı’ya aktardı. İstanbul’un ardından Ankara Bürosu ile aynı şekilde irtibata geçildi.
Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal, başta HSYK üyesi Ali Suat Ertosun’un basın açıklaması olmak üzere gündemdeki başlıkları iletti.

Zaman gazetesinin 31 Temmuz tarihli nüshası, Türkcell’in Yozgat Cumhuriyet Meydanı’nda kurduğu ve 3G teknolojisiyle donatılan çadırda hazırlandı.

Tarım İl Müdürlüğü, listeyi yayınladı

“2009 Yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında yapılan alet ve makine başvurularına ait sonuç listesi yayınlandı. Tarım İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımlanan listeye göre, 669 başvuru kabul edildi.

Listede, mibzer, pancar söküm makinası, pülverizatör, çayır biçme makinası, hububat harman makinası, el traktörü, sap toplamalı saman makinası, balya makinası, mısır hasat tablası, süt sağım ünitesi ve yem hazırlama makinası kalemleri yer alıyor.

Listeye ulaşmak için tıklayınız

29 Temmuz 2009 Çarşamba

Yusuf Başer, dünkü gafını düzeltti

AK Parti Yozgat İl Başkanı Yusuf Başer, dün İl Genel Meclisi üyeleriyle yaptığı istişare toplantısında söylediği “Bürokrat da kendine çeki düzen verecektir, memur da çekidüzen verecektir” şeklindeki sözünün yanlış anlaşıldığını ileri sürdü.

AK Parti Yozgat İl Başkanı Yusuf Başer, partisinin yeni il yönetimini belirlemek amacıyla başladığı istişare toplantılarını bu gün de sürdürdü.

Başer’in bu gün kendisiyle aynı ad ve soyadı taşıyan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ve Belediye Meclisi üyeleriyle yaptığı toplantıya, Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek de katıldı.

Trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti

Yozgat’ta meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti.
Kaza saat 22.30 sıralarında Yozgat Atatürk Yolu Büyükincirli Köyü’nün yakınlarında meydana geldi.


Yozgat istikametinden Boğazlıyan istikametine seyir halinde bulunan İdris Canlı (25) yönetimindeki 66 ED 566 plakalı otomobil, Büyükincirli Köyü’nün yakınlarına geldiğinde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi üzerine takla atarak şarampole yuvarlandı.

Kazada otomobil sürücüsü İdris Canlı ve yanında bulunan Talip Budak (46) olay yerinde hayatını kaybetti. Kazada hurdaya dönen aracın altında kalan İdris C.’nin cesedi Yozgat Sivil Savunma ekiplerinin yardımıyla çıkartılarak Talip B.’nin cesedi ile birlikte Yozgat Devlet Hastanesi Morgu’na kaldırıldı.

Şehitlerimizi değil, belediyeciliği tartışıyoruz

Sürur Öztürk - Haber / Analiz

“Popülizm Caddesi, istismar Sokak” başlıklı yazımda, Yozgat Belediyesi’nin, 5 cadde ve 13 sokağın ismini değiştirme kararı alması ve bu değişikliği 31 Temmuz Cuma günü düzenlenecek bir törenle gerçekleştirecek olması konusunu değerlendirmiştim.

Yazımda, konuya dair görüşlerimi ve eleştirilerimi ifade ettikten sonra, yanılıyor olabileceğimi de hesaba katarak, yazılarına önem ve değer verdiğim gazetecilerin bu konuda ne düşündüklerini öğrenmek istediğimi belirtmiştim.

28 Temmuz 2009 Salı

Yeni yönetim 15 gün içinde belirlenecek

AK Parti Yozgat İl Başkanı Yusuf Başer, dün akşam partisinin 14 ilçe başkanıyla, bu gün de İl Genel Meclisi’nin AK Partili üyeleriyle bir araya geldi.

AK Parti Genel Merkezi tarafından Yozgat İl Başkanı olarak görevlendirilen Yozgat Barosu Başkanı Yusuf Başer, adaylık sürecinde ve atanması sonrasında dile getirdiği “Kararlarımızı istişare ile alacağız” sözünü, istişare toplantılarıyla yerine getiriyor.

AK Parti Yozgat Teşkilatı’nın yeni il yönetimini belirlemek için çalışmalarına başlayan Başer, dün akşam partisinin 14 ilçe başkanıyla, bu gün de İl Genel Meclisi’nin AK Partili üyeleriyle Kent Park tesislerinde bir araya geldi.

Yozgat’ta trafik kazası: 1 ölü 4 yaralı

Yozgat’ta dün gece meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı.

Kaza, Yozgat E-88 Karayolu Sarıhacılı Köyü’nün yakınlarında meydana geldi.

Sorgun’dan Ankara’ya gitmekte olan İhsan Kuyucak (59) yönetimindeki 06 VFP 12 plakalı tanker, Sarıhacılı Köyü köprüsü yakınlarına geldiğinde yağmurdan dolayı kayınca karşı yönden gelen ve Sorgun ilçesine gitmekte olan Fatih Erdoğan (25) yönetimindeki 06 ZIL 50 plakalı otomobil ile çarpıştı.

Kazada çarpmanın etkisiyle otomobilde sıkışan Fatih Erdoğan olay yerinde hayatını kaybederken, yanında bulunan eşi Şehnaz Erdoğan (23) ve çocukları Göktürk Erdoğan (6) Emin Erdoğan (5) ile kamyon şoförü İhsan Kuyucak yaralandı. Yaralılar Yozgat Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

27 Temmuz 2009 Pazartesi

“Bildik Yozgat” yardımlarla yaşarken
“Öteki Yozgat”ın bankalarda 650 trilyonu var

Gazeteci Osman Hakan Kiracı, “Bildik Yozgat” olarak tanımladığı gelir seviyesi düşük, yoksul Yozgat’ın diğer boyutuna dair çarpıcı bilgiler verdi.

Kiracı’nın “Öteki Yozgat” diye tanımladığı Yozgat’ın 650 milyon (eski ifadesiyle 650 trilyon) Lirası bankalarda bekliyor. Kiracı’nın verdiği bilgiye göre, “Öteki Yozgat”ın kapısının önünde, 23 bin otomobil ve 24 bin traktör olmak üzere toplam 2 katrilyon Liralık motorlu aracı bulunuyor. Üstelik, bunun üçte biri, kontağı çevrilmeyen ihtiyaç fazlası motorlu araçlardan oluşuyor. Bu “ihtiyaç fazlası” araçların maddî değeri ise 650 trilyon Lira. “Öteki Yozgat”ın yaklaşık 1,5 katrilyon Liralık, kira geliri amaçlı oturum dışı gayrimenkulü bulunuyor. Kiracı’nın verdiği bilgiye göre “Bildik Yozgat”, millî gelir dağılımında 74’üncü sıradayken, “Öteki Yozgat”, banka mevduatı sıralamasında 44’üncü sırada yer alıyor.

“Yozgat” gazetesi sahibi ve başyazarı Osman Hakan Kiracı, “Öteki Yozgat’tan bildik Yozgat’a” başlıklı yazısında, Yozgat’ın iki farklı sosyal yapısı hakkında çarpıcı bilgiler verdi.

“Eski yönetim, emmisini dayısını delege yazmıştı”

Gazeteci Ahmet Sargın, AK Parti Yozgat İl Teşkilatı’nın feshedilmesi ve İl Kongresi’nin iptal edilmesini değerlendirirken, ciddi bir iddiayı gündeme getirdi. Sargın’a göre eski yönetim, kongrede oy kullanacak olan delegeleri kendi yakın çevresinden seçtiği isimlerden oluşturmuştu.

İleri gazetesi yazarı ve Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği Başkanı Ahmet Sargın, “Ve AKP İl Başkanı Yusuf Başer” başlıklı yazısında, AK Parti Yozgat İl Başkanlığı seçim sürecini değerlendirdi.

Yozgat’ın meşhur Testi Kebabı Adana’da

Adana’da çeşitli yörelere ait yemekleri müsterilerine sunan “Mevlevî Sofrası” isimli lokanta, Yozgat mutfak kültürünün en meşhur kebaplarından “Testi Kebabı”nı da hazırlıyor. Lokantanın sahibi Eren Durmuş Eren, değişik yörelerin damak tadını bir araya getirerek, Adana Kebabı’na rakip olduğunu söyledi.

Erzurum’un Cağ, Yozgat’ın Testi ve Konya’nın da Fırın Kebabı’nı Adana’ya getirdiğini belirten Eren, “Sadece yemekleri değil ustalarını da Adana’ya getirdim. Farklı lezzet arayanların uğrak yeri hâline geldik” dedi.

Adana’da, şehrin sembolü hâline gelen kebabaptan günde yaklaşık 10 bin şiş tüketiliyor. Lokantaların yaklaşık yüzde 90’ının kebapçılardan oluştuğu Adana’da, farklı yörelere özgü yemek yapan iş yerlerinin sayısı da artıyor. Artık, Yozgat’ın Testi, Erzurum’un Cağ, Konya’nın Fırın Kebabı’nı da Adana’da görmek mümkün.

Adana’da kebaba alternatif olarak açılan işyerleri büyük ilgi görüyor. Özellikle şehirde kebap, kuşbaşı ve tavuktan başka lezzetler tatmak isteyenler, yöresel yemeklerin yer aldığı lokantaları tercih ediyor.

Yozgat, Konya ve Erzurum yemek kültürünü Adanalılarla buluşturan Mevlevî Sofrası’nın sahibi Eren Durmuş Eren, işyerini açmadan bir yıl önce ön araştırma çalışması yaptığını belirterek, işyerinin yerinin yanı sıra hangi tatlarda hizmet vereceğini uzun süre düşündüğünü söyledi. Konya’ya yaptığı bir gezi sırasında, Mevlevî Sofrası’nı açmayı düşündüğünü anlatan Eren, kâr-zarardan çok vatandaşlara farklı lezzetler sunmayı amaçladığını belirtti.

Kebabın Adanalılar için vazgeçilmez bir damak tadı olduğunu söyleyen Eren, “Ancak bunun değişebileceğini düşündüm. Artık insanlar kebap yerine farklı lezzetler arıyor. Bunu göz önüne alarak açtığım işletmede farklı yemek kültürünü Adanalılarla buluşturdum. Adana kebabına rakibiz” dedi.

Bir yıl öncesine kadar halı sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten Eren, “Erzurum’un Cağ, Yozgat’ın Testi ve Konya’nın da Fırın Kebabı’nı Adana’ya getirdim. Bunların yanı sıra, bıçakarası ve Mevlâna yemeklerini de müşterilerimle buluşturdum. Sadece yemekleri değil ustalarını da Adana’ya getirdim. Farklı lezzet arayanların uğrak yeri hâline geldik” diye konuştu.

Adana’da günde yaklaşık 10 bin kebap satıldığına dikkat çeken Eren, kentte bir şube daha açmayı planladıklarını kaydetti. Durmuş Eren, Adanalıların artık farklı lezzetler için Konya’ya, Yozgat’a ve Erzurum’a gitmelerine gerek kalmadığını söyledi.

(Kaynak: Cihan Haber Ajansı)

26 Temmuz 2009 Pazar

Yozgatspor'da kadro netleşiyor

TFF 3. Lig 4. Grup'ta mücadele verecek olan Yozgatspor'da kadro şekillenmeye başladı.

Teknik direktör Levent Arıkdoğan gözetiminde, kendi tesislerinde ilk dönem kamp çalışmalarını sürdüren kırmızı-siyahlı ekipte, amatör futbolcular ile tecrübeli oyuncuların birbirleriyle kaynaşması, kulüp camiasını sevindirdi.

Arıkdoğan, kadronun üç aşamalı olarak oluşturulduğunu hatırlatarak, “İsabetli kararlar verdiğimizi düşünüyorum. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda elimizdeki malzeme hedefe ulaşmak için yeterli görülüyor” dedi.

Minar'dan Yozgatspor'a destek

Bu arada, genel seçimlerde AK Parti'den milletvekili adayı olan avukat İskender Minar, Yozgatspor kulübünü ziyaret ederek, destek sözü verdi.

Ziyarette, kulüp başkanı Yusuf Kenan Yılmaz, Minar'a 66 numaralı forma hediye etti. Minar, burada yaptığı açıklamada, Yozgatspor'a her türlü maddî manevî desteği imkânları ölçüsünde yapacağını bildirdi.

Minar, “Ankara'daki bazı takımlardan transfer edilen futbolcuların kadroya dahil edilmesi konusunda yaşanılan sıkıntıları çözmeye devam edeceğiz” dedi.

Hırsızlık şebekesi çökertildi

Polis, bir suç örgütüne yönelik olarak, aralarında Yozgat'ın da bulunduğu 5 ilde operasyon düzenledi. Toplam 17 kişinin gözaltına alındığı operasyonlarda, Yozgat'ta 2 kişi yakalandı.

Ankara, Çankırı, Tokat, Yozgat ve Afyonkarahisar’da suç örgütüne yönelik olarak düzenlenen operasyonda, 17 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin evlerinde yapılan aramalarda, aralarında iki kılıcın da bulunduğu çok sayıda silah ele geçirildi.

Çankırı’da 16 Ocak’ta dört ayrı işyerinden yapılan hırsızlık ve yankesicilik olayları üzerine Çankırı Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucu, suç örgütü üyesi oldukları belirtilen İ.B. ile K.G. Tokat’ta, A.K. ile T.U. Yozgat’ta, M.K. ise Afyonkarahisar’da yakalandı. Bu kişilerin ifadeleri doğrultusunda, Çankırı ve Ankara Emniyet Müdürlükleri tarafından düzenlenen operasyonlarda da 12 kişi gözaltına alındı.

71 olaya karışmışlar

“Örgüt kurmak, örgüte üye olarak yardım ve yataklık etmek ve hırsızlık” suçunu işledikleri belirtilen zanlılar, Çankırı’da sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Bu kişilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, üç otomatik av tüfeği, 17 av tüfeği fişeği, tabanca, 22 adet 9 milimetre dolu fişek, bir kuru sıkı tabanca şarjörü, iki kılıç, iki kama, bir sustalı bıçak ile çeşitli isimler adına düzenlenmiş 18 senet ile çalıntı oldukları bildirilen çok sayıda eşya ele geçirildi. Malzemeler, kamyonla Çankırı Emniyet Müdürlüğüne getirildi. Zanlıların, 12 ilde toplam 71 farklı olaya karıştıkları öğrenildi.

(Kaynak: hurriyet.com.tr)

Popülizm Caddesi, İstismar Sokak

Haber - Analiz / Sürur Öztürk

Yozgat Belediyesi, yıllardır pekçok belediyenin düştüğü hataya düşüyor ve bazı cadde ve sokakların isimlerini değiştirmeye hazırlanıyor. Elimdeki listeye göre, 5 cadde ve 13 sokağın ismi, 31 Temmuz Cuma günü düzenlenecek bir törenle değiştirilecek.

Eski isimleri iptal edilecek olan cadde ve sokaklara, Yozgatlı şehitlerimizin isimleri verilecek.

25 Temmuz 2009 Cumartesi

Çekerekli Ali Yılmaz'ın evi müze gibi

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde yaşayan bir vatandaş, muhafaza ettiği folklorik eşyalarla evini adeta müzeye çevirdi.

Çekerek ilçesinde yaşayan 67 yaşındaki Ali Yılmaz, eskiden kullanılan tarım aletleri ve eşyaları, Bahçelievler Mahallesi'ndeki tek katlı evinin bahçesinde sergilemeye başladı.

Çekerek yöresinde kullanılan tarım aletleri başta olmak üzere 60'a yakın antik eşyayı evinde sergilediğini belirten Ali Yılmaz, “Eskiden beri bu antik eşyalara merakım vardı. Bu sebeple, elime geçen eşyaları saklıyordum. Şimdi bunları evimde sergilemeye başladım. Eskiden kullanılan kağnının tamiratını yaparak evin bahçesine yerleştirdim. Diğer eşyalardan, tahta yayık, gramafon, dolma tüfek, heybe ve tarım aletlerini ise evin bir bölümünde sergiliyorum” dedi. Bunun tamamen gönül işi olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

“Bazen bahçeye oturup bu eşyaları görünce hatıralarım canlanıyor, çocukluğumu hatırlıyorum. Bahçede sergilenen bu eşyaları merak edip gelen vatandaşlar var. Benim yaşımda olan insanlarında benim gibi hatıraları canlanırken, çocuklar ve gençler ise eskiden kullanılan aletleri görüyor ve bugünkü kullanılan eşyalarla karşılaştırıyor. Kendi oluşturduğum müze herkese açıktır, isteyen vatandaşlar gelip gezebilir.”

Başer: Kararlarımızı istişare ile alacağız

AK Parti Yozgat İl Başkanı Avukat Yusuf Başer, “İl yönetimi olarak bir konu üzerinde karar alırken, bürokratlarla, bütün sivil toplum örgütleri ile görüşeceğiz” dedi.

AK Parti Yozgat İl Teşkilatı’nın 6 Temmuz akşamı Genel Merkez tarafından feshedilmesinin ardından dün İl Başkanlığı görevine atanan Avukat Yusuf Başer, parti binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, kendisiyle aynı ad ve soyadını taşıyan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ile Merkez İlçe Başkanı Mustafa Türkmen, Kadın Kolları İl Başkanı Zerrin Şenay Aktürel ve İl Genel Meclisi Başkanı Üzeyir Arslan da katıldı.

Kapılarının herkese açık olduğunu ifade eden AK Parti Yozgat İl Başkanı Yusuf Başer, şöyle konuştu:

24 Temmuz 2009 Cuma

Yozgat’ta CHP’nin 3 ilçe başkanı görevden alındı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi, Sarıkaya, Çekerek ve Yenifakılı ilçe başkanlarını görevden aldı.

Sarıkaya Gazetesi’nin haberine göre, CHP İl Başkanı Ali Keven, Sarıkaya İlçe Başkanı İzzet Yalçın’ın yerine Halit Akkaya’nın, Çekerek İlçe Başkanı Burhan Dalaslan’ın yerine Osman Özkan’ın, Yenifakılı İlçe Başkanı Mehmet Karabulut’un yerine ise Cem Yücel’in atandığını bildirdi.

Keven, bu kararın Genel Merkez tarafından raporlar doğrultusunda, parti tüzüğüne uygun çalışılmadığı ve yönetim kurulu üyeliklerinde boşalma olduğu için alındığını söyledi.

23 Temmuz 2009 Perşembe

Yozgatlı Harun’la nişanlanıp Müslüman oldu

Romanya’da tanıştığı Yozgatlı Harun Şöhret ile nişanlanan Christina Faur, Yozgat Müftülüğü’nde düzenlenen ihtida töreniyle Müslüman oldu. Christina, Müslüman olduktan sonra Hatice ismini aldı.

Yozgatlı Harun Şöhret ile nişanlandıktan sonra Türkiye’ye gelen Romanyalı gelin, Yozgat Müftülüğü’nde düzenlenen ihtida töreniyle Müslüman oldu.

Romanya’da okulu bitirdikten sonra işçi olarak çalışmaya başlayan Harun Şöhret ile nişanlanan 26 yaşındaki Christina Faur, düğün için Yozgat’a geldi. 3 Ağustos’ta düğünü yapılacak olan genç kız, bu gün kendi isteği ile düzenlenen ihtida töreni ile Müslüman oldu. İl Müftüsü Nuh Korkmaz’ın İslâm dini hakkında kısa bilgi vermesinden sonra gelin Christina Kelime-i Şahadet getirerek Müslüman oldu. İsmini Hatice olarak değiştiren gelin, İslâm dinini kendi isteğiyle seçtiğini ve çok mutlu olduğunu söyledi.

İhtida töreninden sonra Müftü Nuh Korkmaz, geline ihtida belgesiyle birlikte İngilizce Kur’ân-ı Kerim meali ve dini kitap hediye etti.

(Kaynak: yurthaber.com)

Bayatören Köyü’nde 400 dekar ekili alan yandı

Yozgat’ın merkez ilçesine bağlı Bayatören Köyü’ndeki buğday tarlasında çıkan yangın sonucunda, yaklaşık 400 dekar ekili alan kül oldu.
Tarla sahipleri, yangının bir sabotaj olabileceğini ileri sürüyorlar.

Bayatören Köyü’ndeki buğday tarlalarında gece saat 01.00 sıralarında yangın çıktı. Sebebi bilinmeyen yangın sonucunda, 11 çiftçiye ait yaklaşık 400 dekar ekili buğday alanı tamamen yandı.

Yangın köylülerin kendi müdahalesiyle söndürülürken, Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz de köye giderek, yanan tarlalarda incelemelerde bulundu.

Açıkgöz, “Hasar tespiti için çalışmalar başlatıldı. Jandarma gerekli tutanakları tutmaktadır. Devletten, ekinleri yanan vatandaşlarımıza yardım yapmasını bekliyoruz” dedi.

Ekinleri yanan vatandaşlar ise, yangının kasten çıkarılmış olabileceği ihtimalinin yüksek olduğunu ileri sürerek, suçluların bir an önce yakalanmasını istediler.

(kaynak: yurthaber.com)

Çorum Tek Yıldız gazetesi:
“5 yıldızlı hastane varken Yozgat’a gidiyorlar”

Çorum’da yayınlanan “Tek Yıldız” gazetesi, Yozgat’taki bir özel hastanenin, özel seferler düzenleyerek Sungurlu ilçesinden Yozgat’a hasta taşıdığını iddia etti.

“Tek Yıldız” gazetesinin “5 yıldızlı hastane varken Yozgat’a gidiyorlar” başlığıyla yayınladığı 23 Temmuz tarihli haberde, Yozgat’taki hastanenin ‘ilk seferini dün yaptığı’ belirtildi.

Habere göre, Sungurlu’dan Yozgat’a hasta taşıyan özel hastanenin bir aracı dolunca, bir araç daha kaldırıldı.

Tek Yıldız gazetesi, Sungurlu’da 5 yıldızlı otel konforunda inşa edilen modern bir hastane varken, bu kadar hastanın teknoloji olarak daha geride olan bir hastaneye gitmelerinin ‘çeşitli tartışmalara neden olduğunu’ yazdı.

Habere göre, Sungurlu halkı, hastaların 150 yataklı Sungurlu Devlet Hastanesi yerine Yozgat’taki 55 yataklı bir hastaneye gitmesini, Sungurlu Devlet Hastanesi’nde 15, Yozgat’taki hastanede ise 30 uzman doktorun olmasına bağlıyor.

Haberde, Sungurlu Devlet Hastanesi’nde hasta sayısının azalması sebebiyle, doktorları, döner sermaye gelirlerinin azalması korkusu sardığı ileri sürülerek şu ifadeye yer verildi:

“Vatandaşlar, zaten az olan uzman doktorların, döner sermaye gelirlerinin azalması nedeniyle tayin istemelerinden endişe ediyor.”

Haberde, Sungurlu’dan Yozgat’a hasta taşıdığı iddia edilen özel hastanenin adı verilmedi.

(YM)

İçme sularının tahlili için laboratuvar kurulabilir

Yozgat’ta, köylerdeki içme sularının tahlilinin yapılabilmesi için tam teşekküllü bir laboratuvar kurulması teklif edildi.

Yozgat İl Özel İdaresi, köylerdeki içme sularının tahlilinin yapılabilmesi için tam teşekküllü bir laboratuvar kurulmasına dair önergeyi 6 Temmuz’da gündemine alarak görüştü. Yapılan değerlendirmeler sonucunda önerge, incelenmek üzere Çevre ve Sağlık Komisyonu’na gönderildi.

Komisyon önergeyi yerinde ve uygulanabilir bulup olumlu rapor hazırlarsa, köylerdeki içme sularının tahlilinin yapılabilmesi için tam teşekküllü bir laboratuvar kurulacak.

Yenifakılı-Damlalı arasına asfalt yol yapılacak

İl Özel İdaresi, Yenifakılı ilçesindeki Damlalı mevkiindeki yeraltı şehrinin turizme kazandırılması amacı ile, Yenifakılı-Damlalı arasındaki yolun iyileştirilmesi ve asfaltlanmasına dair önergeyi 7 Temmuz tarihli toplantısında kabul etti.

(YM)

22 Temmuz 2009 Çarşamba

Yazarel: Milletvekillerimiz adaylarla bir araya gelseydi, tek aday üzerinde mutabakat sağlanırdı

AK Parti Yozgat teşkilatının ilk il başkanı Yusuf Bahri Yazarel, “Kongre sürecinde AK Parti Yozgat Milletvekillerinin dördü birden adaylarla bir araya gelip toplantı yapsalardı, tek bir aday üzerinde mutlaka mutabakat sağlanırdı. Çünkü, aday arkadaşlarımız hiçbir zaman ‘olmazsa olmaz’ çabası içerisinde değildiler. Fakat vekillerimizden bu yaklaşımı göremedim, buna da üzüldüm” dedi.

Yozgat milletvekillerini, adaylarla ve tabanın temsilcileriyle bir araya gelmedikleri için eleştiren Yazarel, tabanı da, çok parçalı bir görüntü sergiledikleri ve yaşananları Genel Merkez’e sıhhatli bir şekilde aktaramadıkları için eleştirdi.

AK Parti Yozgat teşkilatının ilk il başkanı, Hayat Eczanesi sahibi Yusuf Bahri Yazarel, “kongre krizi”ni, Yozgat’ın günlük gazetelerinden “Yozgat Haber”e değerlendirdi.

Bu, olağan bir durum değil

Bir iktidar partisinin bu kadar uzun bir süre içerisinde bir il başkanı seçememiş olmasının olağan bir durum olmadığını belirten Yazarel’e göre, yaşanan sıkıntı şu sebeplerden kaynaklanıyor:

- Tabandaki gelişmeler, tavana çok farklı yansıtılıyor.
- Partiye emek veren insanlar, çözüm için gayret etmediler.
- Yozgat Milletvekilleri, adaylarla bir araya gelip çözüm için bir yol göstermediler.

Yozgatta siyaset henüz olgunlaşmadı

Yusuf Bahri Yazarel’e göre, Yozgat’ta siyaset henüz olgun bir seviyeye ulaşmış değil. Kongre sürecinde yaşanan sıkıntılar da bu sebeple ortaya çıktı. Yazarel, Yozgat’ta gerek parti üyeleriyle, gerek kamuoyuyla, arzu edilen olgunlukta siyaset yapılamadığını düşünüyor.

Parti tabanını, çok parçalı bir görüntü sergiledikleri ve yaşananları Genel Merkez’e sıhhatli bir şekilde aktaramadıkları için eleştiren Yazarel, Yozgat milletvekillerini de, adaylarla ve tabanın temsilcileriyle bir araya gelmedikleri için eleştiriyor.

Tek aday için mutabakat sağlanabilirdi

“Kongre sürecinde AK Parti Yozgat Milletvekillerinin dördü birden adaylarla bir araya gelip toplantı yapsalardı, tek bir aday üzerinde mutlaka mutabakat sağlanırdı” iddiasında bulunan Yazarel, bu düşüncesinin dayanağını da şöyle dile getirdi:

“Çünkü ben, aday olan arkadaşlarımızın da bu yaklaşıma hazır olduklarını gördüm. Hiçbir zaman aşırı bir iddia sahibi değillerdi. ‘Olmazsa olmaz’ çabası içerisinde değildiler. Hatta âcizane, aday olan arkadaşlarla görüştüm, bir araya da getirdim. Fakat vekillerimizden bu yaklaşımı göremedim, buna da üzüldüm.”

Genel Merkez kararsız kaldı

Seçime gidilmesinin ve seçileni herkesin kabul etmesinin çok daha demokratik ve kabul edilebilir bir durum olacağı kanaati taşıdığını belirten Yazarel, kongre sürecinde ortaya atılan çapraşık fikirlerin, Genel Merkez’i kararsız hâle getirdiğini ifade etti.

Sokak politikası, aday sayısını çoğalttı

“Normal bir seçim olsaydı, delege arkadaşlarımız bir arkadaşımızı seçer ve bir problem de olmazdı” diyen Yazarel, olumsuzluklar ortaya çıkınca bazılarının medyatik olmak için, bazılarının da ismini duyurmak için aday olduğunu ileri sürdü. Yazarel, basında ve kamuoyunda kimilerinin gönlünden geçen insanların ‘sokak politikası’ yapması suretiyle de adayların çoğaldığına işaret etti. Yazarel, “Ama gerçek anlamda 3 tane aday vardı. 3 arkadaşımız da partinin temelinden itibaren görev alan arkadaşlardı. Hangisi seçilse lâyıktı” dedi.

Nereden nereye

2001 yılında AK Parti kurulduğunda, Teşkilat Başkanı Abdüllatif Şener, ilk İl Başkanı da Yusuf Bahri Yazarel’di. Şener daha sonra partisinden istifa ederek, kurduğu “Türkiye Partisi”nin Genel Başkanı oldu… Partinin kurucu üyelerinden birisi de, 24 Eylül 2008’de AK Parti'den istifa eden Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk…

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2002 yılının Nisan ayında partisinin Yozgat il ve ilçe teşkilatının açılışı için Yozgat’a geldiğinde, Yusuf Bahri Yazarel İl Başkanı, Zekeriya Avşar da Gençlik Kolları Başkanıydı.

Daha sonra “Genel Merkez’e rağmen” İl Başkanı olan Zekeriya Avşar, 6 Temmuz 2009’da AK Parti Genel Merkezi tarafından görevden alındı, il teşkilatı da feshedildi.

21 Temmuz 2009 Salı

Üniversite Hastanesi Kasım’da hizmete açılacak

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, 120 yatak kapasiteli Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Kasım ayında hizmete açılacağını bildirdi. Varinli, Tıp Fakültesi’nin tefrişatını Kayseri’den Boydak Grubu’nun üstlendiğini söyledi.

Kendilerine 3, 6 ve 10 yıllık hedefler belirlediklerini ifade eden Rektör Varinli, Bozok Üniversitesi’nin uluslararası alanda ilk 100 arasında yer almasını, Tıp Fakültesi Hastanesi’nin de İç Anadolu Bölgesi’nde ilk 3’e girmesini sağlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Çalışmalarda sona yaklaşıldı

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Rektörlük binasının altında yaklaşık 8 bin metrekarelik kapalı alanda oluşturulan Tıp Fakültesi Hastanesi binasında incelemelerde bulundu. Varinli, hastanenin hizmete açılması için yürütülen çalışmalar hakkında Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hasan Acar’dan bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Rektörlük binasının bir kısmının 120 yataklı bir hastaneye dönüştürüldüğünü belirten Rektör Varinli, Tıp Fakültesi Hastanesi’nin en geç Kasım ayında hizmete açılacağını bildirdi.

İç Anadolu’da ilk 3, dünyada ilk 100 arasına gireceğiz

Tıp Fakültesi konusunda kendilerine 3, 6 ve 10 yıllık hedefler belirlediklerini ifade eden Varinli, 3 yıl içerisinde Morfoloji binasının yapılmasını, Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitimine başlamasını, akademik ve idarî kadrolarının tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.

Tıp Fakültesi’nin 2007 yılında kurulduğunu hatırlatan Prof. Varinli, “Fakülte binamız olmadığı için üniversitemize alınan öğrenciler Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitime alınacak. Binamız tamamlandığında öğrencilerimiz kendi üniversitemize geçiş yapacaklar” dedi.

Varinli, 6 yıllık hedeflerinin ise, 200 yataklı ikinci bir hastanenin açılması, dekanlığın bütün anabilim dallarını tamamlanması, hastanenin İç Anadolu Bölgesi’nde eğitim, araştırma ve sağlık hizmetleri açısından ilk 3’e girmesi olduğunu kaydetti. Varinli, “Böylece, bölgede il dışına yapılan sevklerin durdurulması, vatandaşımıza Yozgat’ta sağlık hizmeti verilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Prof. Varinli, 10 yıllık hedeflerinin de Bozok Üniversitesi’nin uluslararası alanda ilk 100 fakülte arasında yer almasını sağlamak olduğunu dile getirdi. Varinli, özellikle Tıp Fakültesinin fizik tedavi ve yaşlı bakımı gibi alanlarda uzmanlaşmasını planladıklarını söyledi.

Hayırsever işadamlarından destek bekliyoruz

Üniversitenin daha hızlı gelişebilmesi için her zaman vatandaşların desteğine ihtiyacı olduğunun altını çizen Rektör Varinli, “Hayırsever iş adamlarımızdan üniversitemize katkı sağlamalarını bekliyoruz. Kayseri’den Boydak Grubu Tıp Fakültemizin tefrişatını yapmayı üstlendi. Kendilerine yapacakları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

(Kaynak: yurthaber.com)

Esnaf 60 bin TL ödeyerek destek verirse,
Sarıkaya’ya 4 katlı iş merkezi kurulacak

Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, esnafların 60’ar bin TL yatırması hâlinde, ilçeye 4 katlı bir iş merkezi inşa etmeyi planladıklarını bildirdi. Başkan Erbir, böylece ilçe merkezindeki işyerlerinin de bu modern iş merkezine taşınmış olacağını söyledi.

Yaklaşık olarak 3 milyon 500 bin Liraya malolacağı hesaplanan 4 katlı iş merkezinde, 60-70 araçlık otopark da yer alacak.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesi Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, Belediye Düğün Salonu’nda ilçe esnafıyla bir araya gelerek, seçim vaatleri arasında yer alan iş merkezi projesi hakkında bilgi verdi.

Başkan Erbir, bin 500 metrekare alan üzerine inşa etmeyi planladıkları 4 katlı iş merkezinde, 40, 50 ve 60 metrekarelik toplam 60 işyeri bulunacağını söyledi. İş merkezinde 70 araçlık bir otoparkın da yer alacağını belirten Erbir, binanın zemin katında market, kasap, manav; yarı açık teras katında ise restoran, kafeterya ve çocuk oyun alanları bulunacağını kaydetti. Erbir, iş merkezinin diğer katlarında giyimden kuyumcuya kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösterecek işyerlerinin yer alacağını söyledi. Erbir, “Halkımızın alışveriş için geldiği binanın bodrumuna araçlarını park edip, asansörle istediği kata çıkıp alışverişini yaptıktan sonra, terasında yemek yiyip dinlenebilecekleri bir iş merkezi yapmayı planlıyoruz” dedi.

Projenin yaklaşık olarak 3 milyon 500 bin Liraya malolacağını belirten Erbir, “Projenin finansmanı, ortak olmak isteyen esnaflardan karşılanacak. İsteyen vatandaşlar iş merkezinden kendisine iş yeri alabilecekler. Projenin yapılabilmesi için her katılımcının en az 60 bin TL yatırmış olması gerekecektir” dedi.

20 Temmuz 2009 Pazartesi

Yozgat’ta konut yapımı hızla devam ediyor

Yozgat’ta daha önce yapılan 720 konutun ardından Atatürk Yolu üzerinde yapımına başlanan 23 bloktan oluşan 666 konut ve 32 derslikli 1 lise, 1 adet cami ve 1 adet de ticaret merkezinin inşaatı hızla devam ediyor.


666 dairelik toplu konut inşaatı hakkında bilgi veren İnşaat Proje Müdürü Ramiz Açba, konutların 130, 120 ve 85 metrekare olmak üzere 3 grup halinde yapıldığını söyledi. Açba, şunları söyledi:

Teslim tarihi 22 Ekim 2010

“2 Nisan tarihi itibariyle başlayan inşaatlarımız 600 günlük bir süre içerisinde tamamlanacak. Bugün itibariyle üçte birini bitirdik. 28 Eylül itibariyle 666 dairenin ve diğer sosyal tesislerin kaba inşaatını ve yüzde 70’inin de ince inşaatını tamamlayacağız. Bu yıl inşaat sezonu bittiğinde ise çevre düzenlemesine başlayıp, çevre düzenlemesini tamamlayacağız. 2010 yılının inşaat sezonu başladığında da inşaatımızın kalan yüzde 30’luk kısmını tamamlayacağız. Bizim inşaatı 22 Ekim 2010 tarihinde teslim etmemiz gerekiyor. Ancak biz daha önce tamamlayıp, TOKİ’ye geçici kabul için dilekçe vereceğiz.”

Isı kaybı en aza indirildi

TOKİ Konutları’nda birinci sınıf malzeme kullanıldığını belirten Açba, Yozgat’ın iklim şartları göz önüne alınarak 4. derece ısı bölgesinde kullanılan yapı ve yalıtım malzemeleri kullanıldığını söyledi.

Açba, Yozgat’taki TOKİ konutlarında “mantolama” diye tabir edilen ısı yalıtım sistemi kullanıldığını, kalınlığı 9 santimetre olan bu malzeme sayesinde binaların ısı kaybının en aza indirildiğini vurguladı. Açba, konutlarda doğalgaz kullanıldığını kaydetti.

(Kaynak: yurthaber.com)

Bin kişilik öğrenci yurdu bu yıl tamamlanacak

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, inşaatına 28 Temmuz 2007 tarihinde başlanan bin kişilik yüksek öğretim kız öğrenci yurdunun bu yıl tamamlanarak hizmete açılacağını bildirdi.

Üniversitenin öğrencisayısının önümüzdeki eğitim öğretim döneminde 7 bin 500’e çıkacağını hatırlatan Rektör Varinli, “Yurtta yatak sayımız bin 575 tir. Bu sebeple ilimizde öğrenciler için ciddi bir konaklama ihtiyacı doğacak” dedi.

İş adamlarından öğrenciler için evler ve özel yurtlar yapıp işletmesini isteyen Varinli, “Öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak uygun şartlar hazırlanmalı. Bu sağlandığında başarı ve eğitim kalitesi artacaktır. Bunun için işadamlarının öğrencilerin ihtiyacını karşılayacak yatırımlar yapması gerekir” dedi.

(Kaynak: haberciniz.biz)

Meclis üyesi Özdemir, “Sigara içenlere ikinci sınıf insan muamelesi yapılıyor” deyip sigarayı bıraktı

Yozgat İl Genel Meclisi Boğazlıyan üyesi Cengiz Özdemir, sigara yasağını genişleten kanunla sigara içenlere ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığını ileri sürerek, “Bunu gururuma yediremedim ve sigarayı bırakma kararı aldım” dedi.

Yaklaşık 20 yıldır sigara içtiğini belirten İl Genel Meclisi Üyesi Cengiz Özdemir, sigarayı bırakmasının sebebinin para cezası olmadığını söyledi.

İkinci sınıf muamelesini gururuma yediremedim

Sigara içenlerin, herkesin kendisine baktığı hissine kapılarak bir eziklik yaşayacağını ileri süren Özdemir, “Yeni çıkan yasa, sigara içenlerin özgürlüğünü kısıtlamakla kalmıyor, sigara içenlere ikinci sınıf insan muamelesi yapıyor. Ben de bunu gururuma yediremedim ve sigarayı bırakma kararı aldım” diye konuştu.

Doktorlar demeden bırakmak istedim

“Dünyada sigarayı bırakmaktan daha zor bir iş yok” diyen Özdemir, sigarayı uzun zamandır bırakmayı planladığını ancak bir türlü başarılı olamadığını vurguladı. Özdemir, “Doktorlar bırakmam gerektiğini söylemeden ben sigarayı terk etmek istiyorum. Yasa bu düşüncemin fitilini çekti” diye konuştu. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

20 yıl kendime yazık etmişim

“İnsan azmedince başaramayacağı bir şey yok. Belki biraz kilo alırım ama artık aldığım havanın, yediğim yemeğin, hatta içtiğim suyun bile tadına varacağım. 20 yıl kendime yazık etmişim.”

(Kaynak: Boğazlıyan Çağlayan Gazetesi)

Yozgat PTT Başmüdürü Bingöl’e tayin edildi

Yaklaşık 5 yıldır Yozgat PTT Başmüdürlüğü görevini yürüten Mevlüt Ayık, Bingöl PTT Başmüdürü Hayrettin Ceylan’ın Kırşehir’e tayin edilmesi sebebiyle, ondan boşalan makama tayin edildi.

Tayin sebebiyle basına veda ziyaretlerinde bulunan Ayık, İleri gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yasin Nazım Kayhan’a yaptığı açıklamada, PTT Genel Müdürlüğü’nde müşavirlik görevinde iken Yozgat PTT Başmüdürlüğü’ne tayin edildiğini hatırlattı. Ayık, 5 yıllık görev süresi içerisinde PTT Kargo, PTT Bank ve 5 büyük ilçenin tadilatlarını yaptırdıklarını söyledi. Ayık, “Bütün Yozgatlılardan haklarıın helâl etmelerini diliyorum” dedi.

19 Temmuz 2009 Pazar

İşsiz gençlere hem eğitim hem harçlık

Türkiye İş Kurumu'nun (İş-Kur) yürüttüğü 'Genç İstihdamın Desteklenmesi' projesi kapsamında, işsiz gençlere meslekî eğitim verilecek.

Gençlerin iş sahibi olmasını hedefleyen projeye Avrupa Birliği 21 milyon Euro hibe verdi.

Aralarında Yozgat'ın da bulunduğu 43 ilde yürütülecek proje kapsamında kursiyerler günlük 8 Euro harçlık alacak. Projeye müracaatlar 14 Eylül 2009'da sona eriyor. Projeye başvuracakların 18-29 yaş aralığında ve İşkur'a kayıtlı olması gerekiyor.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, Cihan Haber Ajansı'na proje hakkında bilgi verdi.

Her 4 gençten birinin işsiz olduğunu belirten Özkan, gençlerin iş gücüne katılmasını sağlamak için Çalışma Bakanlığı ve İşkur olarak birçok faaliyet yürüttüklerinin altını çizdi. AB fonlarıyla desteklenecek yeni bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Özkan, 43 ilde yürütülecek projeye 23 milyon Euroluk kaynak ayrıldığını aktardı.

Şu anda Aktif İstihdam Tedbirleri Projesi kapsamında 16 milyon Euroluk hibe programının devam ettiğini belirten Özkan, burada 12 bin gencin eğitimlerden yararlandığını vurguladı. Şu anki kaynağın 21 milyon Euro olduğunu ifade eden Özkan, 15 binden fazla gencin bu projeyle meslekî eğitimden geçeceğini aktardı. Özkan, "Bu eğitime giren gençler belli ücret alacaklar. Uygulanan projelerde kursiyerlere günlük 8 Euro ödeme yapılıyor. Yeni projede de bu civarlarda bir ödeme olacak" dedi.

(Cihan Haber Ajansı)

Tarım İl Müdürlüğü'ne 1 engelli personel alınacak

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 53. maddesi gereğince sınavla “en az yüzde 40 engelli” personel alımı kapsamında, Yozgat Tarım İl Müdürlüğü de lise ve dengi okul mezunu 1 tarım işçisi istihdam edecek.

Engelli adayların, başvurularını 31 Temmuz Cuma gününe kadar yapmaları gerektiği belirtiliyor.

Bazı illerin keklik ihtiyacı Yozgat'tan karşılanıyor

Yozgat Çevre ve Orman Müdürlüğü Kınalı Keklik Üretme İstasyonu, sadece Yozgat'ın değil pek çok ilin keklik ihtiyacını da karşılıyor. Nesli tükenmekte olan kınalı kekliklerin tekrar çoğalması ve Kırım Kongo kanamalı hastalığı ile mücadele kapsamında tabiata keklik bırakan iller, keklikleri Yozgat'tan temin ediyor. Karaman'da doğaya bırakılan 500 adet kınalı keklik de Yozgat'tan temin edildi.

Karaman İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Duran, Yozgat Çevre ve Orman Müdürlüğü Kınalı Keklik Üretme İstasyonu'ndan getirilen 500 adet kınalı kekliğin, 2009-2010 av sezonunda ava kapalı saha olan Güldere, Paşabağı ve Gülkaya köyleri arazilerine bırakıldığını bildirdi.

Tabiata salınan bu kekliklerin özellikle Kırım Kongo Kanamalı hastalığını bulaştıran kene ile mücadelede yararlı olacağını dile getiren Duran, bu kekliklerin yöredeki kene sayısını azaltacağına inandığını söyledi.

Halkı bilgilendirmeleri için
Müdürlere kadın erkek eşitliği semineri

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM), il ve ilçelerde kadınlarla birebir iletişim kuran Halk Eğitim Merkezleri (HEM) ve Tarım Müdürlerine ''Kadın erkek eşitliği ve toplumsal cinsiyet'' eğitimi veriyor.

Bu kapsamda, Yozgat temsilcileri de bilgilendirildi.

Genel Müdürlük, ''Çocuk ve Kadına Yönelik Şiddet Hareketleri ile Töre ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi için Alınacak Tedbirler'' konulu Başbakanlık Genelgesi gereğince ülke genelindeki bütün kamu kurum ve kuruluşları ile üniversiteler ve özel sektör çalışanlarına yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesini amaçlıyor.

Bu kapsamda, il ve ilçelerde kadınlarla birebir iletişim kuran Halk Eğitim Merkezi ve Tarım Müdürleri, ''Toplumsal ve biyolojik cinsiyet'', ''Türkiye'de kadın erkek eşitsizliğinin boyutları'', ''Kadın erkek eşitliği konusunda kurumsal ve yasal gelişmeler'' ile ''Kadın erkek eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar'' hakkında bilgilendiriliyor.

Üç gün süren eğitimde katılımcılar, ''Kadına yönelik aile içi şiddet'' ve ''Şiddet mağduru kadınların başvurabileceği kurumlar ve yasal hakları'' konusunda da bilgi alıyor.

İlki Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde verilen eğitimlere, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Aksaray, Kırıkkale, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Batman, Şırnak,Kilis, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Hakkari, Malatya, Muş, Tunceli ve Van'da devam edildi.

Genel Müdürlük, yıl sonuna kadar 800 halk eğitim ve tarım müdürüne eğitim vermeyi planlıyor.

18 Temmuz 2009 Cumartesi

Çınarer: Mahallî sorunları çözmeye kararlıyız

MHP Yozgat İl Başkanı Ergin Çınarer, ilk seçimde iktidar olacağını iddia ettiği MHP’nin, Yozgat’ın mahallî sorunlarını çözeceğini ileri sürdü. Çınarer, “Türk Milleti’nin MHP’den başka umudu kalmadı” dedi.

12 Temmuz’da yapılan MHP Yozgat İl Kongresi’nde İl Başkanı seçilen Ergin Çınarer, bu gün bir basın toplantısı düzenleyerek, seçildikten sonraki ilk değerlendirmelerini dile getirdi.

Çınarer, kongre sürecinin demokratik teamüllere ve partinin geleneğine uygun biçimde sonuçlandığını söyledi. Çınarer, “MHP delegasyonunun teveccühü ile görev şahsıma ve arkadaşlarıma tevdi edilmiştir. Aldığımız görevin farkında olup, çok çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Kongrede kazanan MHP olmuştur. Bütün dava arkadaşlarımızı yürekten kucaklıyor, bizlere göstermiş oldukları destek ve güvenden dolayı şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

Çınarer, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasî, sosyal ve ekonomik şartların çok kritik olduğunu ve ülkenin büyük bir darboğazda yol aldığını, Türk Milleti’nin MHP’den başka umudunun kalmadığını ileri sürdü. Çınarer, şöyle konuştu:

“İl teşkilatımızla birlikte bütün mahallî teşkilatlarımız, iktidar yürüyüşümüzde yine en önde olmak ve milletimizin dertlerine çare olacak MHP iktidarıyla birlikte Yozgat’ın 7 yıldır üst üste yığılan ve ne hikmetse mevcut hükümet tarafından gündeme bile getirilemeyen mahallî sorunlarımızın çözümü için kararlıdır. Bu bakımdan, değerli Yozgatlı hemşehrilerimizin, yatırım ve hizmet noktasındaki beklentilerine kavuşabilmeleri için 2 yıl sonra yapılacak seçimleri beklemek zorunda olmalarının, iktidar partisi açısından talihsizlik olduğunu belirtmek zorundayım.”

(Kaynak: yurthaber.com)

Çamlık Parkı’nın tuvaletinde sular akmıyor

Türkiye’nin ilk millî parkı olan Yozgat Çamlık Milli Parkı’nın tuvaletlerinin bazılarında suların akmaması, vatandaşların tepkisine sebep oluyor.

Geçen yıl Çamlık Millî Parkı’na açılmış olan sondaj kuyusundan mevcut depoya 3 Eylül’den itibaren 50 m³ su verilmeye başlanmıştı. parkta bulunan 3 adet tuvalet, köşk binası, personel binası ve mevcut çeşmelerin suyunun bağlanarak kullanıma sunulduğu bildirilmişti.

Temmuz 2009 itibariyle tuvaletlerin bazılarında suların kesik olması, vatandaşların tepkisine sebep oluyor. Bir vatandaş, şikâyetini şöyle dile getiriyor:

“Bir misafirimiz gelse tuvaletlerin kirliliğinden dolayı pikniğe getiremiyoruz. Tuvaletlerin önüne su doldurulması için depolar yapılmış ama bu depolar boş duruyor. Tuvalet girişlerin önü kazılmış, tekrar kapatılmamış. yetkililerden bir an önce tuvaletlere bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.”

(Kaynak: kenthaber.com)

Yozgat, futbol turnuvasında 4. oldu

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı illerde bulunan Orman İşletme Müdürlükleri arasında yapılan “170. Yıl Halı Saha Futbol Turnuvası”nda Yozgat’ı temsil eden Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğü 4. oldu.


Amasya Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı illerde bulunan Orman İşletme Müdürlükleri arsında düzenlenen “170. Yıl Halı Saha Futbol Turnuvası”nda Amasya, Samsun, Tokat, Çorum, Yozgat ve Sivas’ta bulunan Orman İşletme Müdürlükleri takımlarının çeyrek final, yarı final ve final müsabakaları Amasya’da yapıldı.

Turnuvaya katılacak takımlar, turnuva öncesinde illerde yapılan müsabakalarda belirlendi. Turnuvada Yozgat’ı Akdağmadeni Orman İşletme temsil etti.

Final maçında Tokat Orman İşletme Müdürlüğü ile Çorum Kargı Orman İşletme Müdürlüğü karşılaşırken, maçın sonunda takımlar 2-2 berabere kaldılar. 10 dakikalık uzatmalarda eşitlik bozulmayınca, penaltı atışlarında Kargı Orman İşletme Müdürlüğü Tokat Orman İşletme Müdürlüğü’nü 5-4 mağlup ederek kupanın sahibi oldu.

Turnuvada Samsun Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü 3., Yozgat Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğü 4., Sivas Orman İşletme Müdürlüğü 5. olurken, ev sahibi takım Amasya Orman İşletme Müdürlüğü turnuvayı son sırada tamamladı.

Turnuvada tüm maçları takip eden Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, turnuvanın şampiyonu olan Kargı Orman İşletme Müdürlüğü Takımı'nı diğer bölgelere de göndereceklerini, amaçlarının çalışanlar arasında bir kaynaşma sağlamak olduğunu ifade etti.

(Kaynak: haberciniz.biz)

Yozgat’ta traktör kazası: 3 yaralı

Aydoğan Köyü’nde bir traktörün devrilmesi sonucu, sürücünün yanı sıra, 7 ve 8 yaşındaki iki çocuk da yaralandı.

Yozgat Merkez ilçeye bağlı Aydoğan Köyü’nde meydana gelen kazada, Halit A. yönetimindeki 66 KA 983 plakalı traktör, seyir halinde iken dikkatsizlik sonucunda devrildi.

Kazada traktör sürücüsü Halit A. ve traktörde bulunan 8 yaşındaki Samet A. ile 7 yaşındaki Serkan A. yaralandı. Yaralılar, köydeki vatandaşlar ve Musabeyli Jandarma Komutanlığı’nda görevli askerler tarafından traktör altından çıkartılarak Yozgat Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

(Kaynak: yurthaber.com)

Zeynep'in katiline ömür boyu hapis isteniyor

Bursa'da, bankacı sevgilisi 26 yaşındaki Zeynep Silku'yu getirdiği evinde boğarak öldürdüğü iddiası ile tutuklanan 29 yaşındaki Yurdakan Buğra Orki hakkında, "Kasten adam öldürmek" suçundan dava açıldı.

Ömür boyu hapis cezası istenen sanık, önümüzdeki günlerde Bursa 4. ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

1983 yılında Yozgat'ın Sorgun ilçesinde dünyaya gelen Zeynep Silku, babası Ali Becerik'in ölümünden sonra ikinci evliliğini yapan annesi Emine Yiğiter tarafından Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne verilmişti. 5 yaşına kadar yuvada kalan Zeynep, annesinin velayetini vermesi sonucu Bursa'da oturan ve çocukları olmayan Meliha ve Burhan Silku çiftine evlatlık olarak verilmişti. Özel bir bankanın Heykel Şubesi'nde çalışan Zeynep Silku, 10 yıl içersinde önce üvey annesini ve daha sonra da üvey babasını kaybetmişti.

Kendisine kalan iki evden birinde oturup diğerini kiraya veren Zeynep Silku, geçtiğimiz Nisan ayında söz yüzüğü taktıktan sonra ayrılmaya karar verdiği sevgilisi Yurdakan Buğra Orki'nin, Merkez Osmangazi İlçesi Çırpan Mahallesi'ndeki evinde öldürülmüş olarak bulunmuştu. Vücudunda kesici alet ve kurşun izi bulunmayan Zeynep Silku'nun boğularak öldürüldüğü belirlenirken, kaçan sevgilisi ise olaydan 24 saat sonra yakalanmıştı. Zanlı Orki, sorgulamasında suçunu kabul etmişti.

Bursa Cumhuriyet Savcılığı, çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Yurdakan Buğra Orki hakkındaki soruşturmayı tamamladı. Sevgilisini boğarak öldüren Yurdakan Buğra Orki için Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Ömür boyu hapis" cezası talebyle dava açıldı.

Yurdakan Buğra Orki'nin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

17 Temmuz 2009 Cuma

Kerkenez kazılarına ABD fonundan destek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçisi James Franklin Jeffrey, Yozgat Valiliği’ni, tarihî Hayri İnal Konağı’nı ve Yozgat Müzesi’ni ziyaret etti; Kerkenez Dağı’ndaki arkeolojik kazı alanında incelemelerde bulundu. Büyükelçi Jeffrey, Şahmuratlı Köyü’nde testi kebabı yedi.

Arkeolojik kazılara ABD fonundan destek

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı Köyü’ndeki Kerkenez Dağı’nda sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin “Kültür Varlıklarını Koruma Fonu”ndan kaynak aktarılarak desteklenecek. Kazı çalışmalarının yapıldığı bölgede, tarihte “kayıp şehir” olarak bilinen Pteria’nın izleri bulunuyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Franklin Jeffrey, Kerkenez Dağı’ndaki arkeolojik kazıların “Kültür Varlıklarını Koruma Fonu” tarafından desteklenmesine karar verilmesi münasebetiyle Yozgat’a geldi.

Büyükelçi Jeffrey, Yozgat Valisi Amir Çiçek’i makamında ziyaret ettikten sonra, tarihî Hayri İnal Konağı’nı ve Yozgat Müzesi’ni ziyaret etti, ardından Kerkenez Dağı’nda arkeolojik kazıların yapıldığı alanı gezip yetkililerden bilgi aldı.

Tarihin parçaları birleştiriliyor

James F. Jeffrey, Valiliği ziyaretinde muhabirlere yaptığı açıklamada, Kültür Varlıklarını Koruma Fonu’nun önemli kültürel alanların, eserlerin ve koleksiyonların korunması için verildiğini söyledi.

Geçmiş yıllarda da benzer projelere destek verdiklerini hatırlatan Büyükelçi Jeffrey, bu yılki fonla Pteria Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarını yürüten İngiliz Arkeolog Dr. Geoffrey Summers’ın “Kapadokya Kapısı” çalışmalarını destekleyeceklerini kaydetti. Jeffrey, “Kapadokya Kapısı’nın restorasyonu ile geçmişin yap-bozuna bir parça daha eklemiş olacağız” diye konuştu.

Burası her türlü harcamayı hakediyor

Yozgat’taki ziyaretlerinin ardından, Vali Amir Çiçek ile birlikte Şahmuratlı Köyü’ndeki Kerkenez Dağı’na giden Jeffrey, Pteria Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu. Kazı çalışmalarını sürdüren Dr. Geoffrey Summers’tan bilgi alan Jeffrey, “Burası Türkiye için büyük bir miras, her türlü harcamaya değiyor. İleriki yıllarda daha iyi finansla daha büyük kazılar yapılabilir” dedi.

Testiyi kırıp testi kebabı yedi

Şahmuratlı Köyü’nde Büyükelçi Jeffrey’ye, Yozgat'ın mahallî yemeklerinden meşhur testi kebabı ikram edildi. Kebabın testiden çıkarılması için testiyi Büyükelçi Jeffrey kırdı.

16 Temmuz 2009 Perşembe

Dolu yağışı 2 bin 500 dekar ekili alana zarar verdi

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Pınarkaya ve Tepedoğan köylerinde etkili olan dolu yağışı sebebiyle yaklaşık 2 bin 500 dekar ekili alan zarar gördü.

Dün Sarıkaya’ya bağlı Pınarkaya ve Tepedoğan Köyü arasındaki bölgede saat 16.00 sıralarında aniden başlayan ve yaklaşık yarım saat süren dolu yağışı sebebiyle 2 bin 500 dekar ekili alan zarar gördü.

Sarıkaya İlçe Tarım Müdürü Ali Yalçın, “Ekili alanlar sigorta kapsamında olduğu için zarar karşılanacaktır” dedi.

Yozgat, Bozok Üniversitesi sayesinde
adeta göç alan bir kente dönüşüyor

Başka şehirlere sürekli ve yüksek oranda göç veren bir şehir olan Yozgat, Bozok Üniversitesi sayesinde adeta çevre illerden göç alan bir kente dönüşüyor. Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, geçen yıl 6 bin 378 olan öğrenci sayısının, yeni eğitim öğretim yılında 7 bin 500’e çıkacağını bildirdi.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Rektörlük binasında düzenlediği basın toplantısında, teknik ve akademik bakımdan üniversitenin ulaştığı aşamayı rakamlar vererek özetledi.

15 Temmuz 2009 Çarşamba

Sarıkaya’da trafik kazası: 1 ölü 4 yaralı

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde virajı alamayarak şarampole yuvarlanan otomobildeki 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı.
Sarıkaya’dan Boğazlıyan istikametine gitmekte olan İlyas K. (53) yönetimindeki 34 UY 8020 plakalı otomobil, Tepedoğan Köyü yakınlarında virajı alamayarak şarampole yuvarlandı.

Kazada otomobilde bulunan Sultan K. (71) olay yerinde hayatını kaybederken, İbrahim K. (81), Neriman K. (49), Buket K. (13) ve otomobilin sürücüsü İlyas K. yaralandı.

Yaralılar Sarıkaya Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Sorgun, Gurbetçiler Şöleni’ne hazırlanıyor

Yozgat’ta düzenlenen Sürmeli Festivali’nin ardından, Sorgun ilçesi de Gurbetçiler Şöleni’ne, hazırlanıyor.

Yozgat’ın en büyük ilçesi olan Sorgun, geleneksel hâle getirilen “Gurbetçiler Şöleni”nin ikincisine hazırlanıyor. Yozgat Belediyesi tarafından düzenlenen şölen, bu yıl 7 Ağustos Cuma günü saat 20.00’de Belediye Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Şölene, sanatçı İzzet Yıldızhan ile Yudum da katılacak.

(YM)

Yozgat Müzesi artık bedava

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ziyaretçi sayıları düşük olan müze ve ören yerlerine halkın ve yabancı turistlerin ilgisini artırmak amacıyla, 45 ildeki 83 müze ve ören yerine bu günden itibaren ücretsiz giriş uygulaması başlatıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı tarafından yayınlanan listede, Yozgat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi de yer alıyor.

Tarihî, arkeolojik ve kültürel değerleri tanıtmak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla başlatılan uygulamanın, müze ziyaretlerini artırması bekleniyor.

Sarıkaya Belediyesi, metruk binaları yıkıyor

Yozgat’ın Sarıkaya Belediyesi, ilçedeki eski ve metruk binaları yıkıyor, cadde ve sokaklara da parke taşı döşüyor.

Sarıkaya Belediyesi, ilçede bulunan harabeye dönmüş binaları sahiplerinin rızasını alarak yıkıyor. Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, modern bir ilçe inşa etme gayretlerinin aralıksız sürdüğünü belirterek, ilçede çirkin görüntü oluşturan hiçbir bina bırakmayacaklarını söyledi.

Birçok yerde yıkım işlemlerinin emniyet güçlerinin desteği ile yapıldığını belirten Erbir, “İlçemizde ise yıkımlar mal sahiplerinin de katılımı ile yapılmaktadır. Halkımız iyi olan her işe onay veriyor. Bizlere bu yönde verdikleri destekten dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

Eski yapıların ortadan kaldırılması ile birlikte ilçede önemli bir rahatlama meydana geldiğini ifade eden Erbir, “Yıktırılan binaların olduğu bölgelerde caddelerimizi genişletiyoruz. Yollarımızı ve kaldırımları yeniliyoruz. İlçemizi modern bir görüntüye kavuşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Komisyon raporları muhtarları haklı çıkardı
Yozgat Belediyesi, tesisteki eksiklikleri giderecek

Salmanfakılı Köyü’nün Muhtarı Abdullah Kılıç ile Azizlibağları Köyü’nün Muhtarı Ali Koçaslan’ın, Yozgat Belediyesi’ne ait Katı Atık Depolama Tesisi’nin insan ve hayvan sağlığı açısından tehlike oluşturduğuna dair iddiaları, İl Genel Meclisi’nin komisyon raporlarıyla doğrulandı.

Yozgat İl Genel Meclisi, dün olağanüstü toplanarak, son haftalarda mahallî basında yer alan iddialarla gündeme gelen, Yozgat Belediyesi’ne ait Katı Atık Depolama Tesisi hakkında hazırlanan komisyon raporlarını görüştü.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporlarda, sıralanan eksikliklerinin giderilmesi hâlinde, tesisin İmar Planı’na uygun olacağı belirtildi.

Üzeyir Arslan’ın başkanlığında yapılan toplantı sonucunda, eksikliklerin giderileceği kabul edilerek ve bu çalışmaların komisyonlar tarafından düzenli aralıklarla denetleneceği belirtilerek, tesisin İmar Planı’na uygun görüldüğüne karar verildi.

“Kurulmak istenen tesis…”

2007 yılında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından hizmete açılan tesis, o tarihten beri faaliyette olmasına rağmen, İl Genel Meclisi’nin dünkü olağanüstü toplantısının resmî “Gündem” evrakında, “kurulmak istenen tesis” ifadesiyle yer aldı.

Komisyon raporlarında yer alan birçok ifade, tesisin, insan ve hayvan sağlığını ciddi ölçüde tehdit ettiğine dair iddiaları da haklı çıkardı.

Devlet Demir Yolları’nın yazısı

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı ve AK Parti Grup Sözcüsü Selcan Göksel Taşdan, yaptıkları inceleme neticesinde, tesisin su deposunun ve nizamiyenin, yoldan çekme mesafesine uyulmadığını belirtti. Taştan, Devlet Demir Yolları’nın (DDY) 1 Haziran tarihli yazısında, “Demiryolu ile katı atık tesisi arasında kot farkı olması, katı atıkların düzenli depolanmamasından dolayı sürekli olarak yükselmesi, kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle demiryolu sahasına akmaların önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda belediyece hazırlanacak istinat duvarı projesinin DDY tarafından uygun görülmesi kaydıyla, yapı ruhsatı ve yapı kullanma ruhsatı verilmesi mütalaa edilmektedir” denildiğini hatırlattı.

Bu haliyle imar planı yönetmeliğine uygun değil

Taşdan, yerinde incelenen ve eksiklikleri maddeler halinde belirtilen işlerin ikmal edildikten sonra, tesisin Nazım Mevzi İmar Planı ve İmar Kanunu Planı yapımına dair yönetmeliğinin hükümlerine uygun olacağını belirtti.

Çevre ve sağlık açısından da eksikleri var

Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Osman Levent Başkan ise, tıbbî atıkların düzenli olarak günü birlik kireçlenerek, üzerinin kapatılması, katı atık dökümü yapılan kotun etrafında yüzeysel suların depolama alanına girişini engelleyecek yağmur suyu drenaj kanallarının yapılması gerektiğini hatırlattı.

Muhtarların bütün iddiaları doğrulandı

Başkan, koruma alanında çitlerin bazı kısımlarında kottan dolayı boşlukların bulunduğunu, bu boşluklardan köpek gibi hayvanların içeri girmesinin mümkün olduğunu, bu boşlukların kapatılarak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini, tesis giriş kapısının hayvan girişini engelleyecek şekilde olması gerektiğini kaydetti.

Tesisin etrafında gerekli uyarı levhalarının takılmasını da isteyen Başkan, çevre ve doğal sebeplerden dolayı açık arazide rüzgârın fazla olmasından dolayı, poşet gibi bazı çöplerin sınırlar dışında dolaştığı ve bunların düzenli olarak toplanması gerektiği yönünde komisyon olarak karar verdiklerini dile getirdi.

Çevre ve Sağlık Komisyonu düzenli denetleme yapacak

Başkan, “Maddeler hâlinde belirtilen işlerin halk ve çevre sağlığı açısından yapılması, komisyonumuzca periyodik olarak, tavsiye kararına uyulup, uyulmadığının yerinde görülmesi de uygun görülmüştür” dedi.

Raporların okunmasının ardından, Katı Atık Depolama Tesisi’nin, komisyon raporlarında sıralanan eksikliklerin giderilmesi şartıyla, Mevzi İmar Planı’nın uygun görüldüğüne karar verildi.

İddialar mahallî basında gündeme gelmişti

Tesis hakkındaki iddialar, “Yozgat Haber” gazetesinde, 18 Haziran 2009 tarihinde “Katı Atık Tesisi tehlike saçıyor”, 20 Haziran 2009 tarihinde de “Hani çevreciydik?” başlığıyla yayınlanmıştı.

Yozgat Haber’in konuyu gündeme taşımasının ardından, İleri ve Merhaba gazeteleri de iddialara sayfalarında yer vermişlerdi.

Haber ve yorumlarda, Yozgat Belediyesi’ne “En Çevreci Belediyeler” yarışmasında ikincilik ödülü kazandıran Katı Atık Düzenli Depolama Merkezi’nin, ciddi ölçüde çevre kirliliğine sebep olduğu ve halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğu iddialarına yer verilmişti.

Başer, “iddialar asılsız” demişti

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ise, daha önce yaptığı açıklamada, muhtarların seçmenlerine tesisi kaldıracaklarına dair seçim vaadinde bulunduklarını ve bu vaatlerini yerine getirmek için asılsız iddialarda bulunduklarını ileri sürmüştü. Başer, asılsız iddialarda bulunan köy muhtarları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamış, basını bilgilendirmek için de, tesisi gazetecilere gezdireceklerini söylemişti.

Tesis hakkında bilgiler

Katı Atık Depolama Tesisi, Yozgat’ın Merkez ilçesine bağlı Salmanfakılı Köyü’nün sınırları içerisinde bulunuyor. Tesisin kurulu olduğu 99 bin 500 metrekare arazinin mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı ve Yozgat Belediyesi’ne tahsis edilmiş.

Tesisin açılışını Çevre Bakanı Eroğlu yapmıştı

“Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi”nin açılışı, 29 Kasım 2007’de düzenlenen bir törenle, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yapılmıştı. Açılış törenine Bakan Eroğlu’nun yanı sıra, AK Parti Yozgat Milletvekilleri Abdulkadir Akgül, Osman Coşkun ve Mehmet Çiçek ile, Yozgat Valisi Amir Çiçek ve Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de katılmıştı.

Bakan Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, tesisin 20 yıl hizmet verecek şekilde planlandığını belirterek, bakanlık tarafından projeye 1 milyon 3 yüz 14 bin Lira destek sağlandığını kaydetmişti.

(Yozgat Muhabir)