13 Nisan 2011 Çarşamba

Aday listeleri 12 Haziran için değil Cumhurbaşkanı seçimine yönelik olarak şekillendirildi

Zaman gazetesi yazarı Bülent Korucu, Star gazetesi yazarı Mahir Kaynak ve Taraf gazetesi, partilerin 12 Haziran’da yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimi için belirledikleri aday listelerinin, Cumhurbaşkanı seçimine yönelik olarak şekillendirildiği görüşünde.

Eski MİT Daire Başkanı ve Star gazetesi yazarı Prof. Dr. Mahir Kaynak’a göre, “BDP, sert bir politika izleyerek MHP’nin güçlenmesini ve AKP oylarının azalmasını istemektedir. Aynı zamanda Güneydoğu’da AKP oylarının azalmasını sağlamaya çalışmaktadır.”

Zaman gazetesi yazarı Bülent Korucu, 12 Nisan’da “Samanyolu Haber” televizyonunun canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasete mola verdiğinde bu molayı yüksek rakımlı bir tepede mi (Çankaya) yoksa başka bir yerde mi değerlendireceğini bilmediğini ifade ettikten sonra, aday listelerinin Cumhurbaşkanı seçimine yönelik olarak şekillendirildiğini ileri sürdü.

Genel olarak AK Parti’ye destek veren ancak Başbakan Erdoğan’a muhalif tavrıyla dikkat çeken Taraf gazetesi de, 13 Nisan tarihli nüshasında sürmanşetten yayınladığı “Başkanın adamları” başlıklı haberde, “Seçimden sonra Başkanlık Sistemi’ni gündeme getirmeyi planlayan Başbakan Erdoğan, aday listelerinde kendisine tam sadakatle bağlı isimlere yer verdi” ifadesini kullandı. Taraf’ın “Başkanın adamları” başlıklı haberi, 1. sayfasında şöyle özetlendi:

“Bütün inisiyatifi eline aldı

Seçimde 167 milletvekilini yeniden aday göstermeyen Başbakan, geçmiş yılların aksine bu kez herhangi bir konsensüs arayışına girmedi. Aday tercihlerinde tek belirleyici isim oldu.

Gül’e yakın isimler veto yedi

Erdoğan, Köşk’e yakın isimlerden Hilmi Güler, Murat Mercan, Suat Kınıklıoğlu, Erol Arslan Cebeci ve Sami Güçlü gibi isimleri de sildi.

AKP dikensiz gül bahçesi oldu

Meclis grubunda tek sesli bir yapı hedefleyen Erdoğan, Başkanlık Sitemi için partisinden çıkabilecek aykırı seslerin önüne geçmiş oldu.”

Mahir Kaynak: BDP, MHP’nin güçlenmesini istiyor

Eski MİT Daire Başkanı ve Star gazetesi yazarı Prof. Dr. Mahir Kaynak, siyasî partilerin tavrının Cumhurbaşkanı seçimine yönelik olarak şekilleneceğini ileri sürüyor.

Mahir Kaynak, 10 Nisan Pazar günü Star gazetesinde yayınlanan “Seçimin sonucu” başlıklı yazısının sonunda şu değerlendirmede bulundu:

“CHP’deki değişim Erdoğan karşıtı birini lider yapmak amacı taşıyordu. Yani cumhurbaşkanlığı seçiminde, diğer aday kim olursa olsun, o adaya oy verilecektir. BDP sert bir politika izleyerek MHP’nin güçlenmesini ve AKP oylarının azalmasını istemektedir. Aynı zamanda Güneydoğu’da AKP oylarının azalmasını sağlamaya çalışmaktadır. Diğer yandan onlar da, CHP gibi, cumhurbaşkanlığı seçiminde, Erdoğan dışındaki adaya oy verecektir. MHP’nin de aynı çizgide olması beklenir. Ben seçimlere böyle bakıyorum.”

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: