20 Nisan 2011 Çarşamba

Askerden sonra polis de akaryakıt işine giriyor
Polsan’ın hizmet sunacağı ilk şehir Yozgat olacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin istasyon ağı kuracağını açıklamasının ardından, kısa adı Polsan olan “Polis Bakım ve Yardım Sandığı” da sektöre girme kararı aldı.

OPET-Mehmetçik Vakfı ortaklığının benzerini TP Petrol ile kurmaya hazırlanan Polsan, öncelikle 6 istasyon açmayı planlıyor. Polsan’ın hizmet sunacağı ilk şehir ise Yozgat olacak. İlk istasyon, Yozgat’ın Yerköy İlçesi’nde bu gün hizmete açılıyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) markası TP Petrol Dağıtım ile Polsan, ilk olarak ortaklık veya satın alma için bir araya geldi. Görüşmelerden olumlu sonuç çıkmaması üzerine iki kurum, bayilikte işbirliğine gitme kararı aldı. İşbirliğinin sonucu olan ilk istasyon Yozgat’ın Yerköy İlçesi’nde bu gün hizmete açılıyor.

Daha önce akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele eden polisler, yeni istasyonla akaryakıt ticaretine başlamış olacak. TPAO’nun entegre şirket olma projesiyle 2006 yılında kurduğu TP Petrol, kısa sürede 53 ana dağıtım şirketinin yer aldığı akaryakıt sektöründe ilk 8’e girdi. TP’nin bölgesel bir güç olmak için kurulduğunu anlatan Enerji Bakanlığı yetkilileri, şirkete dinamizm katacak ortaklarla görüşmeye açık olduklarını söyledi.

TP’ye yerlilerin yanı sıra yabancı enerji şirketlerinin de ilgisi devam ediyor. 5 yabancı ve 2 yerli şirketin ortak olma talebi olduğunu ifade eden yetkililer, “Bu kapsamda pazara ve bize katma potansiyeli olan şirketlerin tekliflerine açığız” diyor.

Polsan, 1952 yılında polislere daha iyi sosyal imkânlar sunabilmek amacıyla kuruldu. Üyelerinden gönüllülük esasına göre aidat toplayan Polsan’ın hâlen 100 bin civarında üyesi var. 2000’de Ankara Sigorta’yı satın alarak büyüme yolunda önemli bir adım atan sandık, 2008’de bu şirketi Hollandalı Aegon’a sattı. Konut, turizm, güvenlik, bilişim sektörlerine yönelik şirketler kuran Polis Sandığı, son olarak 2010 sonunda elinde bulunan nakit varlıkları daha iyi değerlendirmek için Polsan Portföy isimli bir şirket kurdu. Sandığın toplam aktif büyüklüğü ise 850 milyon liraya (570 milyon dolar) ulaşmış durumda.

(İsmail Altunsoy-Zaman-Ankara)

Hiç yorum yok: